22 Ekim 2009 Perşembe

Kalori Nedir

Isı enerji transferinin bir ölçüsü olduğuna göre, kalori de ısı üretiminin bir ölçüsüdür.

Kilo kalori (Kg Kal) vücudun enerji harcaması ve gereksinmesi için kullanılan bir terimdir. Bütün yiyecekler midemizde, ince ve kalın bağırsaklarımızda sindirilerek kanımıza karışır.

Sindirilmeyen ve posa haline gelen kısım da türlü şekillerde vücut tarafından dışarı atılır. Kanımıza karışan özdeklerden mineraller, madene gereksimi olan organlara giderek oralarda vazifelerini görürler. Diğerleri ise kanımızdaki oksijenle birleşerek yanar ısı ve güç sağlar.

Yiyeceklerin verdiği ısı kalori ile ölçülür. 1 Kg suyun 15 C dan 16 C a yükselmesi için gereken enerjiye 1 Kg Kal denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder