25 Ekim 2009 Pazar

Gülben Ergen'in diyet Reçetesi

http://www.1resimler.com/data/media/1334/gulben-ergen-mayolu.jpg

Doğumun ardından 40 günde 11 kilo veren ünlü sanatçı Gülben Ergen'in sırrı ortaya çıktı.
Haftada 2 gün mutlaka somon ızgara tüketen Ergen, böylelikle hem zayıflıyor hem de sütünü artırıyor.

Geçtiğimiz ocak ayında oğlu Atlas'ı dünyaya getiren ünlü sanatçı Gülben Ergen, 40 günde tam 11 kilo vererek görenleri hayrete düşürmüştü. Beyaz et yemeği seven, hamilelik döneminde ve sonrasında bu yönde beslenen ünlü sanatçının en büyük sırrı ise haftada iki kere yediği ızgara somon balığı... 2 ay içinde 5 kilo daha verip eski kilosuna dönmeyi hedefleyen Ergen'in beslenme danışmalığını yapan Banu Kazanç, "Çoğu kadın doğumla birlikte 4-5 kilo verirken, Gülben 11 kilo vermeyi başardı" diyor. Doğumun ardından sütün çok gelmesi için annelerin karbonhidratlı gıdalara ağırlık vermesinin lohusalıktaki kiloları kalıcı hale getirdiğine dikkat çeken Kazanç, Ergen'e nasıl bir beslenme programı hazırladıklarını anlattı.

HAFTADA İKİ KEZ BALIK
* Gülben Ergen'in doğum sonrası programını hem kendisi, hem de bebeği için lohusalık dönemi sonrasına göre ayarladım. Süt salgısının artması için 3-3.5 litre su içmesini önerdim. Ayrıca iyi bir beslenme programı düzenlenmemiz gerekiyordu. Bu nedenle somon balığını özellikle tercih ettik. Izgara şeklindeki balığı haftada iki kez akşam yemeklerinde yiyor.

* Bu programda kahvaltının özel bir yeri var. Bu öğünde laktozsuz süt, cornflakes (mısır gevreği) ve meyve var. Ara öğünlerde 3 kase komposto, elma ve kivi gibi gaz yapmayan meyveler var. Ana öğünler ise gaz yapmayan bol soğanlı kabak, ıspanak, fasulye ve pazı gibi yemeklerden oluşuyor. Ana öğünlerde sütün artması için çorba çok önemli. Domates, şehriye, yayla ve soğan çorbalarını öneriyorum. Proteini eksik bırakmamak amacıyla et de yiyor. Ayrıca gün aşırı sütlü tatlı tüketiyor.

* Eğer hamilelikteki diyet çok iyi bir şekilde ayarlandıysa doğum sonrası ilk ayda 10-11 kilo verilebilir. Hamilelik boyunca Gülben, uygun kilo aldığı için doğum sonrası 40 günde 11 kilo verdi. 5 kilosunu emzirme döneminde yavaş yavaş süt salgısını koruyarak vereceğiz. Hamilelik döneminde alması gereken kilo aralığında (12-16 kg.) kaldığı için kilo vermekte zorlanmadı.

* Diyet yapmak anne sütünü azaltmaz. Doğru beslenme programıyla annenin süt salgısını iyi düzeyde tutup hem zayıflamasına, hem de kilo vermesine yardımcı oluyoruz. Bazı anneler 'sütüm artsın' düşüncesi ile fazla yemek yer. Bu da annenin fazla kilo almasına sebep olur. Diğer taraftan anne doğumdan sonra hızlı bir şekilde kilo verme isteğine girerse, süt salgısını da azaltır. Ayrıca vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yol açabilir. Bu da metabolizma hızını yavaşlatıp kilo verilmesini zorlaştırır. Eğer anne regli olmuşsa süt salgısı azalır. Kilo verimi hızlanır. Anne regli olmamışsa süt verme süreci uzar, kilo verimi de yavaş olur.

NAR ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIR
* Bebek emzirildiği için bol su, komposto, gün aşırı sütlü tatlı, bol meyve ve bol soğanlı sebzeler tüketilmeli. Havuç, mandalina ve portakaldan oluşan taze sıkılmış karışık meyve suyu içilebilir. Nar, anne sütünün artmasını sağlar.

* Emzirme döneminde alınan kiloların verilmesi, hamilelik öncesi alınan kiloların verilmesinden daha zor. Anneler sütüm artsın düşüncesi ile aşırı karbonhidratlı yiyecekleri fazla tüketmeye başlıyor. Sabahtan akşama kadar aşırı yemek yeme ve bunun yanında az su içmek kilo alınmasına neden oluyor. Anneler, çevre baskısıyla da süt salgısının artması için aşırı yeme alışkanlığına gidebiliyor. Daha sonrada bu kiloların verilmesi çok zor oluyor.

* Hormonal sürecin düzene girmesi 6 ayı aldığı için beslenme programının iyi hazırlanması gerekir. Doğum sonrasında 6-8 ayın içinde doğum öncesi kiloya dönülebiliyor.

Emzirme dönemine örnek mönü

SABAH: 50 gr. peynir 2 dilim tam buğday ekmeği Haftada 2 defa 1 yumurta Domates (kabuksuz)

ARA: 2 elma veya 2 kivi veya 2 armut + Komposto

ÖĞLE: 1 kase çorba 1 tabak sebze yemeği (Ispanak, fasulye ve kabak yemeği olabilir.) 1 kase yoğurt 1 dilim ekmek Domates (Kabuğu soyulmuş olmalı.)

15:00 - ARA: 1 kase komposto (Kompostaya şeker eklemeyin ve sadece kurutulmuş meyvelerden hazırlayın.)

17:00 - ARA: 2 elma veya 2 armut + 1 kase komposto

AKŞAM: 1 kase çorba 350 gr. balık veya 1 göğüs veya 1 tavuk but veya 5-6 köfte 1 dilim ekmek Bol yeşillikle hazırlanmış salata

ARA: 2 elma veya 2 kivi + 1 kase komposto

Şok diyetler saçı etkiliyor..

http://img1.loadtr.com/b-370016-uzun_sar%C4%B1_sa%C3%A7.jpg

Hızlı kilo vermek uğruna şok diyetlere başvuranlar dikkat! Kilolarınızdan kurtulmaya çalışırken saçlarınızdan da olabilirsiniz! Cilt hastalıkları uzmanı Dr. Ayfer Bankaoğlu, şok diyetlerin kansızlığa, dolayısıyla da saçların dökülmesine, güçsüzleşmesine, çabuk kırılmasına ve cansız görünmesine yol açtığını hatırlatıyor.

"Kullandığınız şampuanlar ve bakım ürünlerinin saçlarımıza ne kadar etkisi olduğunun önemi yoktur. Çünkü saç, köklerinden ve kan yoluyla beslenir. Yani saçlarımızı sadece yediklerimiz besler. Bu nedenle saçlarımızın sağlıklı kalabilmesi için önemli olan yeterli ve dengeli beslenme. Ağır diyet sonrası kansızlık ortaya çıkar. Besin ve vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra vücuda giren demirin de azalması, saçın daha yoğun dökülmesine neden olur."

Saçınızı beslemek için

Saç sağlığını korumanın yolu düzenli ve dengeli beslenmekten geçer. Dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artıyor. Dr. Bankaoğlu, "Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar istiyorsanız beslenmenizde protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor" diyor.

Sigara ve alkol saçı da yoruyor

Sürekli sigara ve alkol kullanımı saçı da vuruyor. Bunların alışkanlık haline getirilmesi saçların ölmesine neden oluyor. Özellikle sigara kullananlarda saçların erken beyazladığı saptandı. Ayrıca sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da zemin hazırlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder